Trabaja con nosotros

Mandales

12/01/2024
Pintem Mandales

Fa temps, remenant entre papers, vaig trobar al despatx uns "dibuixos circulars" que em van cridar molt l'atenció, tant per la forma, com per l'estructura interna del dibuix i també pels colors. Més tard, vaig saber que aquests dibuixos s'anomenen mandales, i m'hi vaig interessar.

La paraula mandala ve del sànscrit i significa "cercle". El cercle és el símbol que transmet la idea de totalitat, allò que s'organitza entorn de un centre, el model d'univers perfecte. De fet, el cercle és la forma perfecta. I si ens fixem en el nostre entorn, estem envoltats de mandales (una flor, el tronc d'un arbre, una taronja partida per la meitat, les monedes, un semàfor...), i a totes les cultures apareixen símbols relacionats amb aquesta forma universal.

Sembla que la pintura i creació d'aquestes imatges provoca en la persona que les fa una sensació de tranquil·litat i relaxació important, fomentant, a la vegada, la vena creativa que hi ha dins de cadascú de nosaltres. És una tasca que pot fer qualsevol persona, de qualsevol edat. Pintar mandales, a més, genera un espai de llibertat per poder-se expressar, on es reforça la motricitat; però també ajuda a relacionar-se, ja que el fet de pintar en grup i poder mostrar als altres allò que s'ha pintat, o fins i tot la possibilitat de regalar-los permet establir un diàleg positiu amb els altres. En els casos de malalties més greus i incapacitants, com les demències, s'ha demostrat que la realització d'aquesta tasca afavoreix la psicomotricitat fina, la relaxació i el sentiment d'utilitat i autoestima.

Per aquest motiu, i com a propòsit de cara a aquest any que acabem de començar, ens hem proposat, tant l'educadora social com la psicòloga, apropar als nostres residents a aquesta activitat que té uns efectes positius sobre les persones. El fet de poder dur a terme tasques noves i diferents, i encara més si aquestes són activitats creatives, és una font de satisfacció important, augmentada per la possibilitat de compartir-ho amb els altres. Us animem que descobriu el món i possibilitats dels mandales amb nosaltres.